Wielkanocne judasze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzyj z cukrem. Przełóż je do sporego naczynia z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Wymieszaj. Odczekaj ok 15 minut aż rozczyn urośnie.
2.W tym czasie roztop masło i wymieszaj je z miodem.
3.Na stolnicę przesiej mąkę, pomarańczową skórkę, dodaj szczyptę soli, dwa żółtka, zarób nożem. Następnie dodaj mleko i rozczyn, wymieszaj nożem. Na końcu dodaj masło z miodem i wyrób ciasto. Zagniataj 5-10 minut porządnie wtłaczając powietrze. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasto podziel na 6-7 części, uformuj wałeczki i zwiń. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.
5.Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posmaruj miodem.
Komentarze