Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem
z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2cmx2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Galareta:
Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.
3.Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
4.Wydmuszki: Robiąc wydmuszki pamiętaj aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Następnie wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć i pozostawić do całkowitego wysuszenia.
5.Wydmuszki kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
Komentarze