Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 350g fileta z pstrąga tęczowego
    1/2 cytryny
    500ml bulionu warzywnego
    1 szklanka zielonego groszku ( może być mrożony)
    150g ugotowanej marchewki
    1 puszka kukurydzy
    4 łyżeczki żelatyny
    sól
    pieprz
    15sztuk wydmuszek jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Jajko

Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ek1y2k 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem
    z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2cmx2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • image-0f5to8w 2. Galareta:
    Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.
  • image-09hflls 3. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • image-16nufml 4. Wydmuszki: Robiąc wydmuszki pamiętaj aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Następnie wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć i pozostawić do całkowitego wysuszenia.
  • image-0kcnrbl 5. Wydmuszki kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować