Zawsze gotuję rosół na Wielkanoc, który jest bazą dla żuru i galaretki z kurczaka. Prosta przekąska wygląda apetycznie, sprawiając, że stół staje się jeszcze bardziej odświętny. Galaretka jest pyszna!
Dla 8 osób
Składniki:
GALARETKA:
-gorący klarowny rosół : 1 litr
-ugotowane mięso kurczaka z rosołu : 200 g
-ugotowane marchewki z rosołu : 3 sztuki
-posiekana natka pietruszki : 1 łyżka
-żelatyna do mięs,ryb,warzyw : 20 g
Wielkanocne „motylki" z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlać do naczynia litr rosołu. Wsypać żelatynę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Nie gotować.
2.Marchewkę pokroić w kostkę. Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki.
3.Do silikonowych foremek ( np. w kształcie motyla ) włożyć porcję marchewki oraz mięsa kurczaka. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Schłodzoną galaretkę wyjąć z foremek, udekorować koperkiem i zielonymi oliwkami.
Komentarze