Wielkanocne ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kruche ciasteczka, udekorowane kolorowym lukrem i różnymi posypkami idealne na świąteczny stół jak i na prezent dla znajomych. Długo zachowują świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 60 dag mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1 margaryny
    - 2 jajka
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka amoniaku (rozpuszczamy w łyżce wody)
    - 2 łyżki śmietany

    - lukier
    - kolorowe barwniki

Wielkanocne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozwałkowujemy ciasto 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę robimy dołek, dodajemy margarynę i cukier siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier waniliowy, jajka i żółtka oraz amoniak i śmietanę. Zarabiamy rekami jednolite ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy foremkami różne kształty ciasteczek.
  • Ciasteczka układamy na posmarowaną blaszkę 2. Układamy na posmarowaną blaszkę w odstępach i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180.
  • Upieczone ciasteczka lukrujemy 3. Upieczone ostudzone ciasteczka malujemy kolorowym lukrem. Odkładamy do zastygnięcia lukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy