Wielkanocne bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuścić cukier i dosypać całą paczuszkę suchych drożdży. Pozostawić na 10 minut, aż zaczyn się spieni. Dodać jajka, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę, na końcu sól i cynamon. Połączyć i uformować osiem jednakowych bułeczek (u nas z ciasta powstały różne Wielkanocne wypieki). Zostawić je na blasze do wyrośnięcia, po czym wysmarować żółtkiem i posypać cukrem lub cukrem z cynamonem.Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Dodatkowo do ozdobienia wykorzystaliśmy różne rodzaje cukierkowych jajeczek, budyń i czekoladę. W celu upieczenia wielkanocnych bułeczek wykorzystałam przepis na bułeczki cynamonowe podpatrzony na blogu addiopomidory.
Komentarze