Wielkanocne bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

Bardzo prosty przepis na zrobienie ciasta, z którego nie koniecznie muszą powstać piękne, kształtne bułeczki.

Składniki:

  • - 2 łyżki cukru;
    - 7 g drożdży suchych;
    - 2 jajka;
    - 200 g mąki;
    - ćwierć łyżeczki soli;
    - 1 łyżeczka cynamonu;
    - opcjonalnie 90 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę (dodajemy na samym końcu);
    - ewentualnie cukier i cynamon do posypania.

Wielkanocne bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuścić cukier i dosypać całą paczuszkę suchych drożdży. Pozostawić na 10 minut, aż zaczyn się spieni. Dodać jajka, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę, na końcu sól i cynamon. Połączyć i uformować osiem jednakowych bułeczek (u nas z ciasta powstały różne Wielkanocne wypieki). Zostawić je na blasze do wyrośnięcia, po czym wysmarować żółtkiem i posypać cukrem lub cukrem z cynamonem.Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

    Dodatkowo do ozdobienia wykorzystaliśmy różne rodzaje cukierkowych jajeczek, budyń i czekoladę. W celu upieczenia wielkanocnych bułeczek wykorzystałam przepis na bułeczki cynamonowe podpatrzony na blogu addiopomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy