Wielkanocna pisanka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, przekładany dżemem mazurek ze świąteczną dekoracją:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 60 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 32 gramy
    - żółtka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - dżem: 350 gramów
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - pisaki kolorowe: 6 sztuk
    - gotowy lukier do dekoracji: 1 sztuka

Wielkanocna pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna pisanka 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i oba cukry.
  • Wielkanocna pisanka 2. Szybko wyrabiamy.
  • Wielkanocna pisanka 3. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
  • Wielkanocna pisanka 4. Każdą z części rozwałkowujemy na wielkość blachy.
  • Wielkanocna pisanka 5. Ciasto przenosimy za pomocą wałka na blachę.
  • Wielkanocna pisanka 6. Wycinamy kształt dużego jajka, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. każdy placek osobno.
  • Wielkanocna pisanka 7. Po ostudzeniu, placki przekładamy dżemem.
  • Wielkanocna pisanka 8. Wierzch dekorujemy zielonym lukrem.
  • Wielkanocna pisanka 9. Z kolorowych pisaków rysujemy zajączka, bazie (wykorzystujemy płatki migdałowe).
  • Wielkanocna pisanka 10. A oto cała Wielkanocna pisanka w swej okazałości:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy