Wielkanocna kurka

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Janina Derej.To ulubione ciasto mojej córki Justyny, która zawsze przyjeżdżaz mężem na święta. Kurka jest też wspaniałą ozdobą stołu.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże: 4 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 4 dekagramy
    - sól (wg. uznania): 2 szczypty
    - skórka cytrynowa: 1 łyżeczka
    - mleko: 150 mililitrów
    - masło: 12 dekagramów
    - polewa z białej czekolady (gotowa polewa do dekoracji): 1 sztuka

Wielkanocna kurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy drożdże, jajka, żółtka, cukier, sól i skórkę
    cytrynową. Na przemian wlewamy stopione masło i letnie mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy.

Komentarze

Podobne przepisy