Wielkanocna galaretka z kurczaka

4.5 (172 ocen)

Ciekawa przekąska na stół wielkanocny.

Składniki:

  • 4 szt. udziec z kurczaka
    2 liść laurowy
    5 szt. ziele angielskie
    2 marchewki
    20 dag groszek zielony
    2 kostki bulion warzywny
    pieprz biały mielony
    8 łyżeczek żelatyny
    1 białko do sklarowania
    jajka przepiórcze
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wielkanocna galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać.
    Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki. Na folii poukładać obok siebie długie paski marchewki i na tej folii przenieść do formy. Należy pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety. Wlać na marchewkę kilka łyżek przygotowanego bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia, następnie włożyć kawałki kurczaka z groszkiem i całość zalać żelatyną. Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować jajeczkami przepiórczymi.

Porady

Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować