Wielkanocna babka żołądek

4.5 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przez żołądek do serca jak mówi nazwa.Piekę taką babkę dla mojej rodzinki zawsze na wielkanoc.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 5 sztuk
    - mąka pszenna 550: 2 szklanki
    - olej: 6 łyżek
    - cukier kryształ: 1 szklanka
    - margaryna Kasia: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mak suchy: 0.5 szklanki
    - kakao w proszku: 1.5 łyżki
    LUKIER::
    - białko jaja: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocna babka żołądek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z 0,5 szklanką cukru,dodać żółtka jaj, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Ubic pianę z białek z 0,5 szklanką i delikatnie wymieszać z masą.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 części:
    I część -dodać 1,5 łyżki kakao
    II część- dodać maku suchego
    III część-dodać 1 łyżkę mąki
  • 4. Nakladać ciasto do natłuszczonej formy babki w dowolnej kolejności i wstawić do piekarnika na tem. 180 stopni ,piec 45 minut.
  • Wielkanocna babka żołądek 5. Zrobić lukier ubijając białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
    Ostudzoną babkę polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować