Wielkanocna babka makowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babkę makową piekę tylko na święta wielkanocne

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło (lub margaryna typu Kasia): 250 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - mąka ziemniaczna: 200 gramów
    - jajka (małe, jak są duże to 4 sztuki): 5 sztuk
    - aromat migdałowy: 0.3 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko: 0.3 szklanki
    - mak suchy, nie mielony: 200 gramów
    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżka
    - bułka tarta (do wysypania formy): 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocna babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę.
  • 3. Dodawać po jednym jajku na przemian z mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • 4. Ucierać do całkowitego połączenia składników.
  • 5. Do masy dodać mleko , mak i aromat .Dokładnie wymieszać.
  • 6. Piec w wysmarowanej i posypanej tartą bułką formie z kominkiem. W temperaturze 180 stopni 50 minut.
  • 7. Babkę polewamy polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować