Taką babkę piecze się w moim domu tylko z okazji Wielkanocy. Cały rok na nią czekamy i zajadamy z wielkim apetytem dodając ją nawet do świątecznego barszczu. Może i Wy spróbujecie upiec ją z mojego przepisu?
Składniki:
Porcja na 2 spore babki:
900 g mąki,
4 żółtka,
55 g drożdży,
1 szklanka cukru,
500 ml mleka,
100 g rodzynek,
50 g skórki pomarańczowej,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
100 g masła
Wielkanocna babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do temp. ok. 40 stopni. W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać szklanką ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuścić masło i lekko je przestudzić.
2.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać zaczyn, mleko, 700 g mąki, ciepłe rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto dodając po trochu pozostałej mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
3.Formy na babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
4.Wyrośnięte ciasto przerobić, podzielić na pół i przełożyć do form. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, ewentualnie posmarować białkiem jajka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Wystudzić na kratce. Można polukrować.
Komentarze