Wielkanocna babka drożdżowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taką babkę piecze się w moim domu tylko z okazji Wielkanocy. Cały rok na nią czekamy i zajadamy z wielkim apetytem dodając ją nawet do świątecznego barszczu. Może i Wy spróbujecie upiec ją z mojego przepisu?

Składniki:

  • Porcja na 2 spore babki:

    900 g mąki,
    4 żółtka,
    55 g drożdży,
    1 szklanka cukru,
    500 ml mleka,
    100 g rodzynek,
    50 g skórki pomarańczowej,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocna babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temp. ok. 40 stopni. W miseczce rozkruszyć drożdże, zalać szklanką ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuścić masło i lekko je przestudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać zaczyn, mleko, 700 g mąki, ciepłe rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto dodając po trochu pozostałej mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • 3. Formy na babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • babka drożdżowa 4. Wyrośnięte ciasto przerobić, podzielić na pół i przełożyć do form. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, ewentualnie posmarować białkiem jajka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Wystudzić na kratce. Można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować