Wielka drożdżówka z morelami, jagodami i kruszonką

0 (0 ocen)

To jedno z moich ulubionych ciast, z racji swojej uniwersalności i sentymentu z dzieciństwa. Chyba większość z nas ma związane z nią wspomnienia. Ten przepis jest idealny do dużej ilości owoców

Składniki:

  • ciasto:

    1 – 1,5 kg moreli
    1/2 l jagód
    1 kg mąki pszennej (typu 450, 500,550 )
    100 g drożdży
    1 -1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 % tł.
    6 dużych jajek
    125 g masła
    1/2 łyżeczki olejku rumowego lub skórka otarta z cytryny
    kruszonka:

    1 1/2 szklanki ( około 220 g ) mąki pszennej
    125 g masła
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Wielka drożdżówka z morelami, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy – do około 40 stopni.
    Dodajemy drożdże rozpuszczamy. Wsypujemy cały cukier i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Masło topimy.
    Do mąki dodajemy wszystkie składniki, wyrabiając wlewamy stopione masło.
    Wyrabiamy aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski – około 10 minut.
    Odstawiamy na godzinę.
    Formy smarujemy masłem – lub margaryną – dna wykładamy papierem do pieczenia.
  • Drożdżówka 2. Owoce myjemy i oczyszczamy. Morele kroimy na połowy.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy w formach, najlepiej robić to natłuszczonymi rękoma, układamy morele – skórką do dołu.
    Posypujemy je też jagodami.
    Pieczemy 45-50 minut, w 180 stopniach.
    Studzimy poza piecem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować