Wielka chałka z płatkami migdałowymi

5 (161 ocen)

Pyszna,słodkawa bułka. Idealna do zdrowej szklanki mleka.

Składniki:

  • 4-4,5 szklanki mąki
    50g cukru (1/4 szklanki)
    jajko
    30g świeżych drożdży lub 15 g suchych
    50g roztopionego i ostudzonego masła
    1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
    szczypta soli
    płatki migdałowe
    cukier waniliowy
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Wielka chałka z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże należy rozpuścić w 1/2szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 min. Przy użyciu drożdży suszonych,czynność tą pomijamy.
    Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
  • Chałka 2. Gotowe, wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
    Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze chwilę wyrabiać i podzielić na 3 części i zapleść warkocz. Odstawić jeszcze na ok 15 min, do ponownego wyrośnięcia.
  • Chałka 3. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Chałka 4. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować