Wiejskie ziemniaczki z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się mówi siła tkwi w prostocie :)

Składniki:

  • ( Na 2 porcję)
    10 średnich ziemniaków( ja miałam młode)
    1 długie pętko ulubionej kiełbasy
    200g g. słoniny
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2-4 jajka w zależności od apetytu
    2 łyżki masła
    posiekany koperek
    chili , curry , przyprawa do dań z ziemniaków
    sól , pieprz

Wiejskie ziemniaczki z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać umyć , gotować do miękkości.
    Kiełbasę , słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać pokroić w pół plasterki.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła przesmażyć chwilkę pokrojone składniki.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić , przełożyć na patelnię , dodać kolejną łyżkę masa , oprószyć przyprawami.
    Wszystko razem wymieszać , smażyć do zarumienienia się składników.
    W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju , usmażyć jajka sadzone ( wbić jajka na patelnię , smażyć na małym ogniu pod przykryciem) , oprószyć solą i pieprzem.
    Gotowe ziemniaki rozdzielić na porcję , posypać posiekanym koperkiem , podawać z jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy