Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się mówi siła tkwi w prostocie :)
Składniki:
( Na 2 porcję)
10 średnich ziemniaków( ja miałam młode)
1 długie pętko ulubionej kiełbasy
200g g. słoniny
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-4 jajka w zależności od apetytu
2 łyżki masła
posiekany koperek
chili , curry , przyprawa do dań z ziemniaków
sól , pieprz
Wiejskie ziemniaczki z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać umyć , gotować do miękkości.
Kiełbasę , słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek obrać pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła przesmażyć chwilkę pokrojone składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzić , przełożyć na patelnię , dodać kolejną łyżkę masa , oprószyć przyprawami.
Wszystko razem wymieszać , smażyć do zarumienienia się składników.
W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju , usmażyć jajka sadzone ( wbić jajka na patelnię , smażyć na małym ogniu pod przykryciem) , oprószyć solą i pieprzem.
Gotowe ziemniaki rozdzielić na porcję , posypać posiekanym koperkiem , podawać z jajkami.
Komentarze