Pyszne danie jednogarnkowe,bardzo syte i rozgrzewające,idealne na obiad w chłodne dni.Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych dodatków,ponieważ są już kluseczki.Kluseczki również zagęszczają zupę.Polecam.
2 godz.
Składniki:
50 dag surowej szynki wieprzowej
50 dag pieczarek
1 duża papryka czerwona
2 duże cebule
kilka łyżek zielonego groszku (może być świeży,mrożony lub z puszki )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
bulion warzywny około 4-5 szklanek
przyprawa do wieprzowiny
koperek ( może być suszony,świeży lub mrożony )
Kluseczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wiejski kociołek z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w małą kostkę i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.Następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka.
2.Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w półplasterki.Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do mięsa.
3.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Paprykę myjemy,osuszamy,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.Następnie paprykę i cebulę przesmażamy na oleju i przekładamy do mięsa i pieczarek.Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
4.Do mąki dodajemy sól,olej,wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy dość twarde ciasto.Z ciasta toczymy na stolnicy wałeczki.
5.Gdy składniki będą miękkie dodajemy kluseczki,przecier pomidorowy,groszek i koperek według znania.Gotujemy do miękkości kluseczek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze