Wiejski chleb na zakwasie

5 (143 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Przepyszny domowy chlebek na zakwasie pszenno żytni, delikatnie wilgotny, aromatyczny najlepiej smakuje z samym masełkiem :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 720
    3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
    3 łyżki mąki pszennej graham typ 1850
    1,5 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki aktywnego zakwasu
    1 płaska łyżeczka drożdży suszonych
    1 łyżka przyprawy staropolskiej do chleba (czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano, tymianek)
    1,5 łyżeczki soli
    otręby pszenne do wysypania formy
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    2 łyżki maku do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Wiejski chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Mąki mieszamy ze sobą i z solą , wlewamy ciepłą wodę oraz wsypujemy przyprawę staropolską wlewamy zakwas wsypujemy drożdże i całe ciasto wyrabiamy ręką około 5 minut.Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką lnianą odnosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny-po tym czasie chleb wyraźnie podwoi objętość, rozdzielamy na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wym 23/11 cm smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem, odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy na półce niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wsadzamy chlebek do nagrzanego do 220*c piekarnika pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 200*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować