Wiejska tarta z kaszanką, jabłkiem, majerankiem i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia. Kaszankę pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać kaszankę w plastrach, odrobinę majeranku, sól i pieprz do smaku, wino- smażyć do momentu aż kaszanka się rozpadnie i stanie się ''papką''. Do wystudzonego farszu dodać roztrzepane jajko.
2.Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temperaturze 200 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i równo uklepać. Na wierzch ułożyć pokrojone cząstki jabłka. Całość oprószyć majerankiem i lekko skropić olejem, żeby jabłka dobrze się podpiekły. Piec jeszcze ok 10 -15 min.
Komentarze