Wiejska tarta z kaszanką, jabłkiem, majerankiem i winem

4.5 (183 ocen)

Doskonałe połączenie składników w każdym calu. Tarta rewelacyjna. Doskonała na kolację i obiad.

Składniki:

  • CIASTO;
    1 szklanka mąki krupczatki
    pół szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny
    sól
    6 łyżek śmietany 12% lub 18%

    FARSZ;
    0,5-08 kg kaszanki
    1 duże jabłko kwaśne
    majeranek otarty
    1 duża cebula
    1 łyżka wina wytrawnego lub półwytrawnego
    (wino można również zastąpić łyżką musztardy)
    sól morska ziołowa
    pieprz świeżo mielony
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wiejska tarta z kaszanką, jabłkiem, majerankiem i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. pół godziny do schłodzenia. Kaszankę pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać kaszankę w plastrach, odrobinę majeranku, sól i pieprz do smaku, wino- smażyć do momentu aż kaszanka się rozpadnie i stanie się ''papką''. Do wystudzonego farszu dodać roztrzepane jajko.
  • 2. Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temperaturze 200 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i równo uklepać. Na wierzch ułożyć pokrojone cząstki jabłka. Całość oprószyć majerankiem i lekko skropić olejem, żeby jabłka dobrze się podpiekły. Piec jeszcze ok 10 -15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

tarta

To może cię zainteresować