1.Z mąki, margaryny, soli, wody i łyżki oleju zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując ciasto mąką, na kształt formy od tarty - u mnie śr.23cm. Wkładamy , dociskamy i wyrównujemy ranty i dziobiemy widelcem ciasto, żeby za mocno nie wyrosło. Tartę podpiekamy ok 15-20 min w temp 190C ( bez termoobiegu) i wyjmujemy nie wyłączając piekarnika.
Kurczaka myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę - taką jaką chcecie byle nie za dużą. Oprószamy go solą, pieprzem i podsmażamy na oleju z czosnkiem na złoty kolor. W tym czasie Tniemy na kawałeczki pomidorka, paprykę w paseczki a pora w półplasterki. Śmietanę i jajka łączymy i troszkę roztrzepujemy byle nie za mocno, dodajemy do masy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Tartę smarujemy ketchupem, następnie układamy warzywa, kurczaka i zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15 min , wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze z 10-15 min.
Komentarze