Wiejska tarta

0 (0 ocen)

Szybka, pyszna wytrawna tarta - w sam raz na coś innego na obiadek

Składniki:

  • - 300 g mąki + trochę do podsypania
    - 150 g margaryny
    - szczypta soli
    - 2 łyżki wody
    - 1 łyżka oleju
    - 2 mięsiste pomidory
    - 1 duża czerwona papryka
    - 1 biała część sporego pora
    - 2 filety pojedyncze z kurczaka
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
    - 100 ml śmietany 30%
    - 2 jajka
    - gałka muszkatołowa
    - kilka łyżek ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Musy

Wiejska tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, soli, wody i łyżki oleju zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując ciasto mąką, na kształt formy od tarty - u mnie śr.23cm. Wkładamy , dociskamy i wyrównujemy ranty i dziobiemy widelcem ciasto, żeby za mocno nie wyrosło. Tartę podpiekamy ok 15-20 min w temp 190C ( bez termoobiegu) i wyjmujemy nie wyłączając piekarnika.
    Kurczaka myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę - taką jaką chcecie byle nie za dużą. Oprószamy go solą, pieprzem i podsmażamy na oleju z czosnkiem na złoty kolor. W tym czasie Tniemy na kawałeczki pomidorka, paprykę w paseczki a pora w półplasterki. Śmietanę i jajka łączymy i troszkę roztrzepujemy byle nie za mocno, dodajemy do masy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Tartę smarujemy ketchupem, następnie układamy warzywa, kurczaka i zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15 min , wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze z 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Pomidor Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować