Wiejska domowa pizza z mielonkom najlepsza pizza świata na grubym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać oliwę, pokruszone drożdże, sól, wodę wymieszaną z mlekiem. Wyrobić ciasto, wyłożyć na blachę po nakłuwać widelcem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Cebulę pokroić na małe kawałki podsmażyć na oliwie, a następnie poddusić na patelni z dodatkiem szczypty soli. Kiedy cebula zmięknie dodać pokrojone pieczarki i dalej dusić.
3.po ok 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę mielonkę, pomidory z puszki oraz przecier. Przyprawić oregano, bazylią, pieprzem oraz przyprawą do pizzy. Podsmażać jeszcze kilka minut.
4.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą i nałożyć farsz.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec ok 25-35 minut. Pod koniec pieczenia posypać serem!
Komentarze