Wiejski chłodnik

4.5 (167 ocen)

  • 20 min

Ziołowy chłodnik, który zachwyci Was smakiem, zawiera mnóstwo warzyw i delikatne mięso z kurczaka, które sprawia, że jest bardzo sycący. Podaję go z młodymi ziemniakami, to idealny letni obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr kefiru,
    200g kwaśnej śmietany,
    2 pomidory,
    1 ogórek,
    3 jajka ugotowane na twardo,
    1 pierś z kurczaka,
    sól,
    pieprz,
    1/2 szklanki posiekanych ziół (koperku, natki, szczypiorku),
    2 łyżki pestek słonecznika,

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wiejski chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chłodnik 1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Następnie usuwamy z nich miąższ i pestki i kroimy je w kostkę. Ugotowane jajka siekamy. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, odstawiamy go, a następnie odciskamy powstały sok. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na rumiano na patelni, studzimy. Mięso kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy.
  • chłodnik 2. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, zioła, mięso i jajka, dodajemy zimny kefir i śmietanę.
  • chłodnik 3. Dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą z miseczek posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego ;)

Porady

Pierś z kurczaka można również upiec lub ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować