Nie jest to łatwe ciasto ale warto je zrobić . Smakuje szczególnie wyjątkowo podane z lodami i bitą śmietaną. Z ciasta wychodzi około 12 porcji.
1 godz. 30 min
Składniki:
75 ml ciepłej wody
50 g rozpuszczonego masła
1 szczypta soli
200 g mąki
Nadzienie
1 kg jabłek
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
50 ml rumu lub wódki i 3 kropel olejku rumowego
100 g cukru
50 g płatków migdałowych
Wiedeński apfestrudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepła wodę, masło i mąkę zagnieść na elastyczne ciasto najlepiej robotem lub mikserem. W garnku zagotować wodę, następnie wylać ją , a garnek osuszyć ręczniczkiem i wyłożyć go papierem .W gorącym jeszcze garnku na papierze ułożyć ciasto. Pozostawić je tak 30 min pod przykryciem. Ciasto to potrzebuje „ chwili odpoczynku”, jest później bardziej elastyczne
2.Rodzynki zalać rumem na 20 minut. Jabłka obrać i pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić jabłka , cynamon i podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać do nich rodzynki z alkoholem i mieszać, aż do odparowania rumu. Zdjąć z ognia, dodać migdały i cukier.
Na drugiej patelni na łyżeczce masła zrumienić bułkę tartą , na końcu dodać cukier waniliowy.
3.Ciasto rozwałkować delikatnie na oprószonej mąką ściereczce bawełnianej. Następnie posmarować je cienką warstwą roztopionego masła. Dłońmi rozciągnąć ciasto na bardzo cieniutki blat (nie należy się przejmować delikatnymi pęknięciami), Ciasto powinno być delikatnie przeźroczyste. Tak przygotowane ciasto smarujemy jeszcze raz masłem i obsypujemy bułką tartą,
4.Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe.
Zwijamy boki i zwijamy , delikatnie zsuwając je ze ściereczki , w roladę. Układamy na blaszce i smarujemy masłem.
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach jeszcze raz smarujemy cienką warstwą masła i dalej pieczemy jeszcze 20 minut. Apfelstrudel podajemy gorący z lodami i bitą śmietaną.
Porady
Należy rozciągnąć ciasto na bardzo cienki blat. Dzięki temu nie będzie twarde.
Komentarze