WIEDEŃSKI APFESTRUDEL

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie jest to łatwe ciasto ale warto je zrobić . Smakuje szczególnie wyjątkowo podane z lodami i bitą śmietaną. Z ciasta wychodzi około 12 porcji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 75 ml ciepłej wody
    50 g rozpuszczonego masła
    1 szczypta soli
    200 g mąki

    Nadzienie
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    ½ łyżeczki cynamonu
    50 g rodzynek
    50 ml rumu lub wódki i 3 kropel olejku rumowego
    100 g cukru
    50 g płatków migdałowych

    50 g masła
    1 cukier waniliowy
    50 g bułki tartej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiedeński apfestrudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto musi pozostać w ciepłym garnku około 30 minut 1. Ciepła wodę, masło i mąkę zagnieść na elastyczne ciasto najlepiej robotem lub mikserem. W garnku zagotować wodę, następnie wylać ją , a garnek osuszyć ręczniczkiem i wyłożyć go papierem .W gorącym jeszcze garnku na papierze ułożyć ciasto. Pozostawić je tak 30 min pod przykryciem. Ciasto to potrzebuje „ chwili odpoczynku”, jest później bardziej elastyczne


  • przygotowujemy nadzienie. 2. Rodzynki zalać rumem na 20 minut. Jabłka obrać i pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić jabłka , cynamon i podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać do nich rodzynki z alkoholem i mieszać, aż do odparowania rumu. Zdjąć z ognia, dodać migdały i cukier.
    Na drugiej patelni na łyżeczce masła zrumienić bułkę tartą , na końcu dodać cukier waniliowy.
  • Najważniejszą czynnością jest rozciąganie ciasta. 3. Ciasto rozwałkować delikatnie na oprószonej mąką ściereczce bawełnianej. Następnie posmarować je cienką warstwą roztopionego masła. Dłońmi rozciągnąć ciasto na bardzo cieniutki blat (nie należy się przejmować delikatnymi pęknięciami), Ciasto powinno być delikatnie przeźroczyste. Tak przygotowane ciasto smarujemy jeszcze raz masłem i obsypujemy bułką tartą,

  • Delikatnie zawijamy przy pomocy ściereczki. 4. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe.
    Zwijamy boki i zwijamy , delikatnie zsuwając je ze ściereczki , w roladę. Układamy na blaszce i smarujemy masłem.
  • Ciasto  nie urośnie już , dlatego staramy się zwijać dość grubą roladę. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach jeszcze raz smarujemy cienką warstwą masła i dalej pieczemy jeszcze 20 minut. Apfelstrudel podajemy gorący z lodami i bitą śmietaną.

Porady

Należy rozciągnąć ciasto na bardzo cienki blat. Dzięki temu nie będzie twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować