Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym

0 (0 ocen)

Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.

Składniki:

  • 45dag maki pszennej 450
    3 dag drożdży
    5dag cukru
    3 żółtka surowe
    5 dag masła
    300ml mleka
    20dag masła
    białko do smarowania ciasta
    mąka do podsypywania
    1 słoik musu morelowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Z 15dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn.
    Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
    Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
    Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5mm i pokroić w duże kwadraty.
    Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.
    Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
    Posmarować białkiem i piec 15-20minut w temperaturze 180stopni.
    Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować