Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Z 15dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5mm i pokroić w duże kwadraty.
Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.
Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
Posmarować białkiem i piec 15-20minut w temperaturze 180stopni.
Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Komentarze