Wiatraczki karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wiatraczki do pochrupania, z nadzieniem z konfitury. Szybkie i łatwe do zrobienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 37 dkg mąki pszennej
    4 łyżeczki masła
    5 żółtek
    1/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
    4 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
    1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Wiatraczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto nacięte 1. Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da.
    Wycinam kwadraty 6x6 cm. Każdy kwadrat nacinam w narożnikach do środka.
  • wiatraczki złozone 2. Nacięte końce składam do środka jak wiatraczek pokazane na zdjęciu Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.
    Wiatraczki wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą.
    Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować