White opera cake z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Mąkę, sól i migdały łączymy, powoli dodajemy do jajek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 15 min trzy placki w formie o wymiarach 17x22 cm.
2.Szklankę mleka, wanilię i cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Powstały budyń studzimy . Zimny budyń ucieramy z masłem.
3.Śmietane podgrzewamy . Wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
4.Maliny z cukrem i 1/4 szkl. wody podgrzewamy .Gdy bedą miękkie przecieramy przez sito Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej wodzie . Dodajemy do soku malinowego .Odstawiamy do wystudzenia
5.Pierwszy biszkopt przekładamy 1/3 kremu .Na krem wylewamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy drugim plackiem ,który smarujemy 1/2 kremy . Na krem wylewamy 1/2 polewy czekoladowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Smarujemy resztą kremu i polewamy polewą. . Na wierzch można zetrzec wiórki czekolady.
Komentarze