White Opera Cake z galaretką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne ,delikatne ciasto. Polewa z białej czekolady uzależnia.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO MIGDAłOWE:
    - migdały (zmielone): 60 dekagramów
    - mąka: 2 łyżki
    - jaja: 2 sztuki
    - białko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 45 gramów
    KREM WANILIOWY:
    - mleko: 300 mililitrów
    - mąka ziemniaczania (płaska łyżka): 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - cukier: 3 łyżki
    - masło: 100 gramów
    - wanilia laska: 0.5 sztuki
    POLEWA:
    - czekolada biała: 100 gramów
    - śmietana: 7 łyżek
    GALARETKA:
    - maliny: 1 szklanka
    - cukier: 0.33 szklanki
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - woda: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

White opera cake z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Mąkę, sól i migdały łączymy, powoli dodajemy do jajek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 15 min trzy placki w formie o wymiarach 17x22 cm.
  • 2. Szklankę mleka, wanilię i cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Powstały budyń studzimy . Zimny budyń ucieramy z masłem.
  • 3. Śmietane podgrzewamy . Wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • 4. Maliny z cukrem i 1/4 szkl. wody podgrzewamy .Gdy bedą miękkie przecieramy przez sito Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej wodzie . Dodajemy do soku malinowego .Odstawiamy do wystudzenia
  • 5. Pierwszy biszkopt przekładamy 1/3 kremu .Na krem wylewamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy drugim plackiem ,który smarujemy 1/2 kremy . Na krem wylewamy 1/2 polewy czekoladowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Smarujemy resztą kremu i polewamy polewą. . Na wierzch można zetrzec wiórki czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować