węgierskie leczo...

5 (174 ocen)

przepis podpatrzony u rodowitych Węgrów. Kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki czy cukinie gorąco polecam spróbować

Składniki:

  • łyżka smalcu
    2 duże cebule
    3 duże papryka
    papryka w proszku, chilli
    3 dojrzałe pomidory
    kiełbasa
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Węgierskie leczo... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę,
  • 2. kiedy się zarumieni dodać słodką w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje.
  • 3. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze skóry.
  • 4. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować