Węgierski kapuśniak

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Dobrze przyprawiona, pyszna zupa. Smakuje szczególnie zimową porą.

  • 40 min

Składniki:

  • ½ kg kapusty kiszonej
    ½ kg mięsa wieprzowego bez kości
    2 cebule
    2 duże ziemniaki
    3 czerwone papryki
    4 ząbki czosnku
    mała puszka koncentratu pomidorowego
    2 kostki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminku
    papryka w proszku słodka i ostra
    sól, pieprz
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Węgierski kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroimy na małe kawałki i smażymy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju. Zalewamy 2 l wody, gotujemy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Kapustę kroimy i dokładamy do zupy, sypiemy kminek. Gotujemy około 30 minut.
  • 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i kostki bulionowe. Doprawiamy papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu dodajemy śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować