Dobrze przyprawiona, pyszna zupa. Smakuje szczególnie zimową porą.
40 min
Składniki:
½ kg kapusty kiszonej
½ kg mięsa wieprzowego bez kości
2 cebule
2 duże ziemniaki
3 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
mała puszka koncentratu pomidorowego
2 kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminku
papryka w proszku słodka i ostra
sól, pieprz
½ szklanki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
Węgierski kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso kroimy na małe kawałki i smażymy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju. Zalewamy 2 l wody, gotujemy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Kapustę kroimy i dokładamy do zupy, sypiemy kminek. Gotujemy około 30 minut.
2.Dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i kostki bulionowe. Doprawiamy papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu dodajemy śmietanę.
Komentarze