Węgierski gulasz z fasolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Powinien być ostry i rozgrzewający, a ponadto sycący.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g drobnej białej fasoli
    300 g wieprzowiny może być łopatka
    żeberka lub kości
    1 łyżeczka przyprawy do fasoli prymat
    1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    listek laurowy
    szczypta chili
    kilka ziaren ziela angielskiego
    świeże lub mrożone oregano
    natka pietruszki
    majeranek

Węgierski gulasz z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Wodę odlać , zalać czystą, włożyć umyte kości.
    Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na ostrym ogniu. Do fasoli dodać listek laurowy i ziele angielskie po czym mięso usmażone i jeśli zostało coś na patelni należy wlać 2-3 łyżki gorącej wody w ktorej gotuje się fasola, opłukać i dodać do gulaszu. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. przyprawić przyprawą węgierską i przyprawą do fasoli.
    Kiedy fasolka jest juz miękka dodać koncentrat pomidorowy , dobrze wymieszać i doprawić ziołami. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy