Węgierska zupa gulaszowa

4.5 (196 ocen)

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa pełna warzyw i mięska.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (ewentualnie mieszanego)
    2 cebule
    1 marchewka
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    3-4 ziemniaki
    puszka pomidorów krojonych (400g)
    papryka mielona słodka i ostra wg uznania
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz świeżo mielony
    przyprawa do mięsa wieprzowego lub wołowego
    sól
    łyżeczka suszonego majeranku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    olej lub smalec do podsmażenia mięsa (polecam czysty smalec)
    ewentualnie 1 łyżka mąki do zasmażki by zupa była gęściejsza
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.
    Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować