Wegetariańskie serniczki jogurtowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Te mini serniki powstały w wyniku moich eksperymentów, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, a przy tym lekkiego i zdrowego. Dla mnie są doskonałe - puszyste i aksamitne w środku z kokosową nutą. Proponuję podać je z gorącym sosem z owoców domowej roboty (np. truskawkowym).

Składniki:

  • (Składniki na 6 sztuk):
    -30 dag jogurtu greckiego,
    - mały, dojrzały banan,
    - 2 łyżki cukru trzcinowego,
    - 1/4 laski wanilii,
    - 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku),
    - ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2-3 łyżki wiórek kokosowych (+ trochę do wysypania foremek),
    - masło roślinne do foremek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Sosy

Wegetariańskie serniczki jogurtowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana myjemy, obieramy i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Jogurt grecki ucieramy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym, miąższem z 1/4 laski wanilii i bananem.
  • 2. Budyń waniliowy mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jogurtowo-bananowej wraz z wiórkami kokosowymi, dokładnie łączymy.
  • 3. Zagłębienia w formie do muffinek smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Wlewamy masę jogurtową do 3/4 wysokości. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 22-25 minut na złoty kolor. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Podajemy np. z gorącym sosem owocowym domowej roboty lub ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować