Wegetariańskie ragoût - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy i kroimy w grube ćwierćplasterki. Solimy, odkładamy na 20 minut i osączamy. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory i cukinie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Szpinak myjemy, usuwamy zgrubiałe łodygi i kroimy w grube paski.
2.Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą,
pieprzem, papryką i kurkumą. Dusimy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy szpinak, mieszamy. Podajemy z ryżem lub bagietką.
Porady
● Danie będzie gęstsze, jeśli podczas duszenia dodamy startego surowego ziemniaka.
Komentarze