Wegetariańskie naleśniki gryczane z warzywami i mozzarellą

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Pyszne i sycące

  • 30 min

Składniki:

  • naleśniki:
    1 szkl mąki gryczanej
    2 szkl mąki pszennej
    2 jajka
    1 szkl mleka
    2-3 łyżki oleju
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    nadzienie:
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki posiekanej czerwonej papryki
    100 g kapusty pekińskiej
    szczypiorek
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    100 g mozzarelli
    100 g żółtego sera startego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Wegetariańskie naleśniki gryczane z warzywami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariańskie naleśniki gryczane z warzywami i mozzarellą 1. Ze składników powyżej przygotować ciasto naleśnikowe o konsystencji takiej jak na zwykłe naleśniki. Usmażyć.
  • Wegetariańskie naleśniki gryczane z warzywami i mozzarellą 2. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, cebule, seler i czosnek) oczyścić, umyć zalać bulionem i ugotować do miękkości.
    Wywar odcedzić do naczynia (częściowo nam się przyda)
    Warzywa pokroić w kosteczkę, dodać paprykę, pokrojoną w kostkę kapustę podlać wywarem i dusić ok 15 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i odparować.
    Dodać sporo szczypiorku i natki pietruszki, wymieszać.
    Na naleśniki nakładać porcje warzyw, posypać żółtym serem, położyć plaster mozzarelli i tworząc sakiewkę ustawić w naczyniu żaroodpornym obok siebie i zapiec krótko, tak by ser się rozpuścił, można posypać oregano.
    Przed podaniem posypać natką i polać dowolnym sosem pomidorowym.

Porady

Można zrobić tez wersję tradycyjną zwijając naleśniki w rulony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować