Wegetariańskie kule z kukus

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepyszne i bardzo zdrowe bezmięsne danie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kuskus
    400 g pieczarek
    papryka czerwona
    papryka zielona
    kalafior
    50 g sera żółtego
    3 jajka
    1 szkl. bułki tartej
    sól, pieprz
    przyprawa do potraw Kucharek
    pieprz ziołowy
    oregano
    tłuszcz do smażenia

Wegetariańskie kule z kukus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy.
  • 2. Papryki oczyszczamy, również kroimy w kostkę i smażymy. Kalafior gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, drobno kroimy i łączymy z kaszą.
  • 3. Usmażone pieczarki i papryki dodajemy do kaszy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kaszą.
  • 4. Do masy dajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy.
  • 5. Z powstałej masy formujemy kule i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
  • 6. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy