Wegetariańskie kotlety ziemniaczane

4.5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Super szybkie, super pyszne, i super sycące danie. Pamiętam je z dzieciństwa ( piątkowy bezmięsny obiad a la babcia). Dziś podaję je z sosem lub surówką, mój mąż je po prostu uwielbia!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki średnie: 4 sztuki
    - mąka: 4 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - bułka tarta do obtoczenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańskie kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatam ( widelcem, blenderem, praską do ziemnaików itp) mieszam z mąką, 2 jajkami, solą, piperzem i posiekaną natką pietruszki. Formuję kulki/ kotlety, obtaczam w rozmąconym jajku oraz bułce tarterj, spłaszczam ręką. Każdy kotlet smażę na rozgrzanym oleju, ma być na złoty kolor z każdej strony. Ciepłe kotlety ziemnaczane podaję z surówką np. z czerwonej kapusty lub z sosem pieczarkowym ( pieczarki pokrojone obsmażam na maślę i duszę do miękkości, wraz z solą i pieprzem, gdy grzyby są już miękkie dodaję gęstej śmietany i wszystko).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować