Wegetariańskie curry z mango i nerkowcami

4.46 (149 ocen)

  • 40 min

Curry to jedno z moich ulubionych dań, robiłam już z mięsem, rybą, a teraz pora na curry wegetariańskie. Kremowe, słodko - pikantne. Ten przepis znalazłam na stronie Kukbuk.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka świeżego, siekanego imbiru
    1 łyżeczka siekanego czosnku
    3 łyżki oleju sezamowego
    3 duże marchewki
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka cynamonu
    150 g nerkowców
    3 łyżki płatków migdałowych
    1 mango
    600 ml mleka kokosowego
    2 łyżeczki pasty curry
    (użyłam czerwonej, ale w orginale używa się żółtej lub zielonej)

    ryż
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Wegetariańskie curry z mango i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry 1. Na dużą patelnię wlej olej sezamowy, dorzuć czosnek, imbir i pastę curry, smaż często mieszając, ok. 5-6 minut.
  • Smażenie marchewki 2. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Dodaj na patelnię, posyp ją cynamonem i smaż ok. 10 minut. Dodaj kurkumę, mleko kokosowe i nerkowce, gotuj na małym ogniu, aż marchewka zmiękknie.
  • Curry 3. Mango obierz, pokrój w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi dodaj do curry. Gotuj razem jeszcze z 5 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Mango Mleko Olej Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować