Curry to jedno z moich ulubionych dań, robiłam już z mięsem, rybą, a teraz pora na curry wegetariańskie. Kremowe, słodko - pikantne. Ten przepis znalazłam na stronie Kukbuk.
40 min
Składniki:
1 łyżeczka świeżego, siekanego imbiru
1 łyżeczka siekanego czosnku
3 łyżki oleju sezamowego
3 duże marchewki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
150 g nerkowców
3 łyżki płatków migdałowych
1 mango
600 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty curry
(użyłam czerwonej, ale w orginale używa się żółtej lub zielonej)
Wegetariańskie curry z mango i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużą patelnię wlej olej sezamowy, dorzuć czosnek, imbir i pastę curry, smaż często mieszając, ok. 5-6 minut.
2.Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Dodaj na patelnię, posyp ją cynamonem i smaż ok. 10 minut. Dodaj kurkumę, mleko kokosowe i nerkowce, gotuj na małym ogniu, aż marchewka zmiękknie.
3.Mango obierz, pokrój w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi dodaj do curry. Gotuj razem jeszcze z 5 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.
Komentarze