Wegetariański placek po węgiersku

4.93 (208 ocen)

  • 30 min

Wegetariańska wersja tego popularnego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • *sos*
    -puszka pomidorów
    -1 czerwona papryka
    -pół cebuli
    -6 pieczarek
    -3 ząbki czosnku
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -pół pęczka pietruszki
    -pół puszki czerwonej fasoli
    -oliwa do smażenia
    -sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, czubryca czerwona

    *placki*
    -6 średnich ziemniaków
    -pół cebuli
    -sól, pieprz
    -jajko
    -mąka pszenna (ok. 3/4 szklanki)
    -olej do smażenia

    *dodatkowo*
    -kwaśna śmietana do polania
Wystaw ocenę:

4.93 (208 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Wegetariański placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i kroimy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw cebulę i lekko podsmażamy, potem dodajemy pieczarki i paprykę. Kiedy trochę zmniejszą swoją objętość dodajemy pomidory, przepłukaną fasolę, koncentrat, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy aż warzywa będą miękkie, a większość wody odparuje. Na końcu dodajemy pietruszkę, podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy.
  • 2. Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce. Odcedzamy nadmiar wody, dodajemy całe jajko, sól, pieprz i mąkę. Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
  • 3. Placki kładziemy na dużym talerzu, wykładamy na każdy sos i lekko składamy. Całość polewamy kwaśną śmietaną, ilość według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować