Wegetariański gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, odcinamy
końce, przekrawamy i gotujemy
w małej ilości osolonej wody na
półtwardo. Nie odcedzamy.
2.Warzywa myjemy. Z papryk
usuwamy gniazda nasienne,
miąższ kroimy w paski. Cukinię
kroimy w dużą kostkę, pora
w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę
i kapustę ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Cebulę
obieramy i kroimy w talarki.
3.W rondlu rozgrzewamy olej.
Kolejno szklimy warzywa i przekładamy
do garnka z fasolką.
Pomidory sparzamy, obieramy,
kroimy w dużą kostkę i wsypujemy
do warzyw. Całość dusimy
15 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek
i doprawiamy papryką, solą
i pieprzem.
Komentarze