Wegetariańska pasta kanapkowa ala paprykarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę krakowską gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odstawiamy. Marchewkę , seler , pietruszkę , obieramy z skórki i ścieramy na tarce małe oczka. Pora myjemy i kroimy drobniutko. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej- smażymy rozdrobnione warzywa z dodatkiem ziele angielskiego i liścia laurowego. Po kilku minutach smażenia dodajemy ok 2 łyżki wody. Mieszamy. Pomidory obieramy z skórki i siekamy dodajemy na patelnie.
2. Paprykę kroimy drobniutko i dodajemy na patelnie. Doprawiamy solą ,pieprzem paprykami , majerankiem. Dusimy dalej. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy kasze - wszystko razem mieszamy. Doprawiamy jeszcze raz solą , paprykami i dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę cukru dla przełamania smaku. Pastę chłodzimy.
Komentarze