Wegetariańska paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości
w dużej ilości osolonej wody,
odcedzamy. Warzywa myjemy.
Bakłażana kroimy w kostkę,
oprószamy solą i odstawiamy
na godzinę. Następnie płuczemy
i osuszamy. Pieczarki
oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Pomidory sparzamy, zdejmujemy
skórkę, miąższ kroimy na
mniejsze kawałki. Papryki przekrawamy
na pół, usuwamy
gniazda nasienne, miąższ kroimy
w paski. Cebulę i czosnek
obieramy i drobno kroimy.
2.W rondlu na rozgrzanej oliwie
szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy
pieczarki, paprykę i bakłażana oraz osączoną ciecierzycę.
Podsmażamy.
3.Dodajemy ryż i pomidory,
wlewamy bulion. Doprawiamy
solą, pieprzem i słodką papryką.
Dusimy na małym ogniu
jeszcze 10 minut.
Komentarze