Wegetariańska paella

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Paella ugotowana z mieszanki ryżu i płodów rolnych początkowo była strawą ubogich chłopów.Dziś jest narodowym przysmakiem Hiszpanów

Składniki:

  • ● 1 szklanka ryżu długoziarnistego
    ● 600 ml bulionu warzywnego
    ● 12 dag pieczarek
    ● 12 dag ciecierzycy z puszki
    ● 4 pomidory
    ● 1 bakłażan
    ● duża cebula
    ● 3 ząbki czosnku
    ● żółta papryka
    ● czerwona papryka
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    ● sól
    ● pieprz

Wegetariańska paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości
    w dużej ilości osolonej wody,
    odcedzamy. Warzywa myjemy.
    Bakłażana kroimy w kostkę,
    oprószamy solą i odstawiamy
    na godzinę. Następnie płuczemy
    i osuszamy. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy w plasterki.
    Pomidory sparzamy, zdejmujemy
    skórkę, miąższ kroimy na
    mniejsze kawałki. Papryki przekrawamy
    na pół, usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ kroimy
    w paski. Cebulę i czosnek
    obieramy i drobno kroimy.
  • Wegetariańska paella 2. W rondlu na rozgrzanej oliwie
    szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy
    pieczarki, paprykę i bakłażana oraz osączoną ciecierzycę.
    Podsmażamy.
  • 3. Dodajemy ryż i pomidory,
    wlewamy bulion. Doprawiamy
    solą, pieprzem i słodką papryką.
    Dusimy na małym ogniu
    jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy