Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna.

  • 10 min

Składniki:

  • naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami
    1,5 l bulionu warzywnego
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    pół szklanki kaszy jęczmiennej
    suszony majeranek

Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę.
  • 2. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut.
  • 3. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy