Wege ryba w sosie greckim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to wegetariańskie podejście z dystansem do tradycji wigilijnej. Co roku w święta zamiast karpia jadam tofu w sosie greckim. Tym razem z kostki sera sojowego wycięłam rybki ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Sos grecki:
    2 średnie marchewki
    1 duża pietruszka
    1/2 selera
    1 mały por
    1 średnia cebula
    1 szkl. bulionu warzywnego (np. z eko kostki rosołowej)
    1/2 szkl. przecieru pomidorowego
    4-5 łyżek oleju
    1 liść laurowy
    ziele angielskie
    ew. sól, pieprz

    Rybki:
    300g tofu
    1 jajko
    mąka
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wege ryba w sosie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie umyć i obrać.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.
  • 4. Rozgrzać olej w garnku i wrzucić warzywa. Smażyć przez chwilę, aż się zrumienią.
  • 5. Zalać warzywa bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Pozostawić przykryte na małym ogniu.
  • 6. Tofu kroimy w plastry i wycinamy z nich rybki.
  • 7. Panierujemy rybki w mące, osolonym jajku i bułce tartej.
  • 8. Gdy warzywa zmiękną, a bulion odparuje to wlewamy przecier.
  • 9. Rybki smażymy na oleju z możliwie każdej strony.
  • 10. Sos grecki możemy dodatkowo doprawić, a rybki przyozdobić "oczkami" z ziela angielskiego.

Porady

Tofu można wcześniej polać sosem sojowym i odstawić na ok. pół godziny. Nabierze intensywnego smaku. Sos smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować