Wege bezglutenowce

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Wyjątkowo kruche, czekoladowe ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczka sody
    ok. 1 szklanki posiekanych orzechów
    2/3 szklanki cukru
    100g czekolady startej na drobnej tarce
    200g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Wege bezglutenowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić w garnku i zostawić do ostudzenia. Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier i orzechy, zmieszać. Wlać margarynę, zmieszać, dodać czekoladę i zagnieść ciasto ręką.
  • 2. Uformować jako tako kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1,5-2h.
  • 3. Z gotowego ciasta formować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych, a następnie lekko spłaszczać, żeby uzyskać kształt typowego piegusa. Ciasto może być mało skore do współpracy, ale wystarczy je ogrzać w dłoniach.
  • 4. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 min. w 170st. Ściągać z blachy dopiero kiedy trochę ostygną, inaczej mogą się rozpaść (twardnieją po chwili).

Porady

Będą dobrze smakować z dodatkiem innych orzechów i rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować