Wege bezglutenowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić w garnku i zostawić do ostudzenia. Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier i orzechy, zmieszać. Wlać margarynę, zmieszać, dodać czekoladę i zagnieść ciasto ręką.
2.Uformować jako tako kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1,5-2h.
3.Z gotowego ciasta formować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych, a następnie lekko spłaszczać, żeby uzyskać kształt typowego piegusa. Ciasto może być mało skore do współpracy, ale wystarczy je ogrzać w dłoniach.
4.Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 min. w 170st. Ściągać z blachy dopiero kiedy trochę ostygną, inaczej mogą się rozpaść (twardnieją po chwili).
Porady
Będą dobrze smakować z dodatkiem innych orzechów i rodzynek.
Komentarze