Pomidorowe, korzenne, wegańskie ciasto na jesień

4.5 (187 ocen)

Nikogo już nie zaskoczy ciasto stworzone z warzywa-brownie z fasoli, ciasto marchewkowe, czy halloween'owe ciasto dyniowe. Ale ten przepis wyjątkowo mnie zainteresował. Ciasto jest aromatyczne, puszyste, a pomidory nadają mu przyjemnego koloru. W smaku przypomina korzenne ciasto marchewkowe :)

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
    1 banan
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    1/2 łyżeczki soli

    lukier:
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub przyprawy do piernika
    odrobina ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pomidorowe, korzenne, wegańskie ciasto na jesień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. piekarnik rozgrzać do 180 stopni. do naczynia blendera dodajemy szklankę pomidorów z puszki i dokładnie miksujemy. wrzucamy banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksujemy na gęsty, puszysty krem.
    osobno w dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. do suchych składników wlewamy mokre i bardzo krótko mieszamy.
    foremkę wykładamy papierem do pieczenia. przekładamy ciasto i wkładamy do gorącego piekarnika. pieczemy przez 40 – 50 minut na złoty kolor. po tym czasie studzimy, z podanych składników przygotowujemy lukier i chłodne ciasto oblewamy imbirowym lukrem (opcjonalnie: można posypać dowolnymi orzechami). smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Pomidor Przyprawy Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować