Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami ziemnymi

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom z nietolerancją glutenu, dla wegan, jak również dla tych którzy nie posiadają jeszcze w swojej kuchni miksera i poszukują przepisu na szybkie ciasto na podwieczorek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (forma o śr. 22 cm):
    70 g orzeszków ziemnych Felix (1 małe opakowanie)
    2 jabłka
    100 g mąki gryczanej (lub ryżowej)
    100 g mąki kukurydzianej
    50 g cukru trzcinowego lub zwykłego
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka octu
    70 g oliwy z oliwek lub oleju
    200 ml mleka sojowego (lub innego wegańskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rzechy ziemne siekam nożem i dziele na 2 równe części. Wszystkie suche składniki przesiewam do miski. W drugiej mieszam ze sobą mokre składniki. Suche wsypuje do mokrych, dodaje połowę orzechów i mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy (obieramy lub nie wg uznania), kroimy na mniejsze kawałki które kładziemy na cieście. Ciasto posypujemy pozostałą częścią posiekanych orzeszków i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.

Porady

Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować