Wegański sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Bez nabiału, mąki i cukru - niebo w gębie :-)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 400 g orzechów nerkowca (około 4 szklanki)
    200 g migdałów (około 2 szklanki)
    8 łyżek oleju kokosowego
    1 łyżka stewii
    1/2 szklanki daktyli bez pestek
    2 łyżki wiórków kokosa
    sok z 1/2 cytryny
    plasterki kiwi do dekoracji
    1/2 łyżeczki spiruliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Wegański sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy nerkowca zalać zimną wodą, pozostawić na 4 godziny.
  • 2. Migdały także zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny
  • 3. Odlać wodę z migdałów, a następnie zmiksować je razem z daktylami.
  • 4. Formę o średnicy 22 cm lekko posmarować olejem kokosowym i posypać wiórkami kokosa.
  • 5. Zmiksowane migdały przełożyć do formy i wygładzić łyżką.
  • 6. Nerkowce odcedzić, zmiksować ze stewią, sokiem z cytryny, olejem kokosowym na gładką masę. Można dodać 1/3 szklanki wody, aby łatwiej się rozdrobniły.
  • 7. 3/4 zmiksowanych nerkowców wyłożyć na masę z migdałów.
  • 8. Do pozostałej części nerkowców dodać spirulinę i dokładnie wymieszać.
  • sernik wegański 9. Powstałą zieloną masę rozprowadzić na wierzchu sernika i udekorować plasterkami kiwi.
  • 10. Wstawić sernik do lodówki na minimum 2 godziny.
  • sernik wegański 11. Gdy stężeje można wyjąć z formy i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować