Uwielbiam pyszny zimny budyń na deser w upalny dzień. Mój deser przygotowałam na bazie mleka ryżowego z dodatkiem skrobi kukurydzianej i kakao które możecie zastąpić karobem.
15 min
Składniki:
500 ml domowego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
2 łyżki cukru/stewi/ ksylitolu
3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka kakao/karobu
Wegański budyń kakaowy z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na zimno z sokiem owocowym, suszonymi lub świeżymi owocami.
Komentarze