Wegański budyń kakaowy z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu)

4.51 (149 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam pyszny zimny budyń na deser w upalny dzień. Mój deser przygotowałam na bazie mleka ryżowego z dodatkiem skrobi kukurydzianej i kakao które możecie zastąpić karobem.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 ml domowego mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
    2 łyżki cukru/stewi/ ksylitolu
    3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka kakao/karobu
Wystaw ocenę:

4.51 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wegański budyń kakaowy z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
    Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na zimno z sokiem owocowym, suszonymi lub świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czereśnie Kakao Mleko Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować