Weekendowy budyniowiec a'la luna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i tanie ciasto budyniowe

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - śmietana homogenizowana 18%: 3 łyżki
    - margaryna Kasia: 0.5 sztuki
    - proszek do pieczeczenia: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy mały: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mleko: 3 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - budyń czekoladowy: 2 sztuki
    - wiórki kokosowe: 1 łyżka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - marmolada owocowa: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne Desery

Weekendowy budyniowiec a'la luna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Weekendowy budyniowiec a'la luna 1. Składniki ciasta wymieszać posiekać i zgnieść na jednolite ciasto.
    Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.
    Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.
    Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.
    Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.
  • Weekendowy budyniowiec a'la luna 2. Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl budyń czekoladowy z cukrem.
    Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.
    Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem)
  • Weekendowy budyniowiec a'la luna 3. I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.
    Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować