WĘDZONY WĘGORZ

4.8 (215 ocen)

  • 4 godz.

ZEby cieszyć sie smakiem tej pysznej rybki nie trzeba miec wędzarni z [prawdziwego zdarzenia.Kazdy moze sie teraz cieszyc smakiem swiezonej wedzonej ryby

  • 4 godz.

Składniki:

  • surowy wegorz-1,5 kg
    sól-2 garście na obczyszczenie ryby
    8 łyżek do natarcia ryby przed wedzeniem
Wystaw ocenę:

4.8 (215 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędzony węgorz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wegorza pozbawiamy sluzu poprzez nabranie soli na dłoń i przeciągnięcie od głowy do ogona,powtarzamy to kilkakrotnie.
    Sprawiamy i obczyszamy srodek ryby,szczególnie chodzi o usunięcie błony pprzy kręgosłupie,ponieważ nie kazdy wie,ze pod nią znajduje sie dużo krwi.
    Sprawiaoną rybę płuczemy i dobrze nacieramy solą(8 łyżek),nacieramyw srodku i na zewnatrz.Odstawiamy na 24 godziny.Po tym czasie rybę płuczemy i osuszamy.
    Rybe albo kładziemy w wedzarce,albo zaczepiamy na kawałku sznurku robiąć dziurę w głowie ryby.

  • 2. Rybę wedzimy ok.3.5 godziny wtemp 50-60st,(temperaturę sprawadzamy za pomocą specjalnego termometru do wedzarni).,po tym czasie 20 minut wedzimy w temp.80-90 st.Do wedzenia uzywamy drzewa olchowego lub owocowego,jesli chcemy miec rybkę o złotym kolorku uzywamy drzewa bukowego.
    Po uwędzeniue sie rybywyciagamy ja z wedzarki,wieszamy zeby ściekła tłuszcz,aż ryba wystygnie.

Porady

Ryby mozna uwedzic nawet w turytycznej wedzarce,sa teraz takie male przenosne do kupienia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować