Uwielbiam smak domowych wędlin tylko takie goszczą na moim stole, są pracochłonne ale smak jest niepowtarzalny.
4.49 (180 ocen)
Porady
Proporcje: Ilość wody = masa mięsa x 0,4l wody. Cukier = 1% masy solanki – na 1 litr 1 g cukru. Ząbek czosnku na 1 litr wody. Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i lisic laurowy na 1 litr wody Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć. Słoność mięsa możemy sprawdzić przed wędzeniem przez spróbowanie kawałka mięsa z najgrubszej części. Jeżeli jest zbyt słone, to można je wymoczyć w wodzie przez około 2 h. Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia. W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.
Komentarze