wędzony schab z dzika

4.49 (180 ocen)

  • 6 godz.

Uwielbiam smak domowych wędlin tylko takie goszczą na moim stole, są pracochłonne ale smak jest niepowtarzalny.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Schab w całości bez kości ok. 2,5 kg, użyłam schabu z dzika, ale można tak zrobić wieprzowninę
    120 g soli peklowej
    litr wody
    ząbek czosnku
    1 g cukru
    ziarno pieprzu, ziele angielski, liść laurowy

    strzykawka
    siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędzony schab z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Peklowanie:
    Schłodzoną przefiltrowaną wodę mieszamy z solą i przyprawami, wszystko dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Mięso nastrzykuję solanką.
    Mięso przekładamy do naczynia, zalewamy solanką i przyciskamy obciążonym talerzem by było całe zanurzone w solance.
    Mięso peklujemy 5 dni, codziennie je obracamy i masujemy, co 2 dni zmieniamy wodę.
  • 2. Dzień przed wędzeniem suszymy mięso. Zlewamy całą solankę i pozostawiamy mięso do odcieknięcia. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej.
  • 3. Wędzimy w wędzarni około 6 godzin w temperaturze maksymalnie 70 stopni na drewnie z drzew liściastych najlepiej owocowych.
  • 4. Po uwędzeniu mięso studzimy, możemy je sparzyć we wrzątku, nie jest to konieczne jeśli mięso jest dobrze uwędzone.

Porady

Proporcje: Ilość wody = masa mięsa x 0,4l wody. Cukier = 1% masy solanki – na 1 litr 1 g cukru. Ząbek czosnku na 1 litr wody. Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i lisic laurowy na 1 litr wody Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć. Słoność mięsa możemy sprawdzić przed wędzeniem przez spróbowanie kawałka mięsa z najgrubszej części. Jeżeli jest zbyt słone, to można je wymoczyć w wodzie przez około 2 h. Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia. W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować