Wędzone placuszki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placuszki najlepiej smakują podane prosto z patelni , są "mokre" w środku , chrupiące na wierzchu.Po prostu rozpływają się w ustach

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie twarogu wędzonego (250g , u mnie z lidla)
    2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Konfitura wiśniowa lub inna ulubiona
    Masło klarowane do smażenia

Wędzone placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wędzone placuszki 1. Ser ucieramy.( Ja rozmiksowałam blenderem)
    Dodajemy mleko , jajka , cukier oraz proszek do pieczenia- miksujemy na gładką masę.
    Wsypujemy powoli mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach by nie porobiły się gródki.
    Na rozgrzane masło nakładamy placuszki łyżką do zupy , smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Podajemy posmarowane konfiturą , lub jak u mnie kładzioną obok placuszków

Porady

Placuszki bardzo szybko się smażą , więc trzeba cały czas uważać by odwrócić na drugą stronę i nie przypalić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy