Wędzona makrela w ciepłym malinowym sosie z chilli.

0 (0 ocen)

Wbrew pozorom nie ma tu dysharmonii smaków. Łagodne warzywa, wyrazista ryba i pikantny malinowy ciepły sos wspaniale współgrają. Nie jest to danie dla odważnych ,ale ciekawych.

Składniki:

  • 250 g szpinaku
    200 g szparagów ze słoika
    2 makrele
    1 cebula czerwona
    250 g pomidorów koktajlowych
    250 g malin
    Ciepły malinowy sos z chilli.

    125 g malin
    1 łyżeczka sos chilli
    2 ząbki czosnku
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki octu malinowego lub winnego
    sól, pieprz, cukier do smaku

Wędzona makrela w ciepłym malinowym sosie z chilli. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzona makrela w ciepłym malinowym sosie z chilli. 1. Z liści szpinaku odciąć ogonki, wypłukać i osuszyć.
    Z ryby zdjąć skórę, wyjąć kręgosłup , ości i podzielić mięso na kawałki.
    Sos sałatkowy. W rondelku, na małym ogniu gotować wszystkie składniki sosu ,aż maliny się rozgotują. Zmiksować i doprawić do smaku.
    Szpinak rozłożyć na talerzu ,na nim szparagi ze słoika, cienko pokrojoną cebulę, połówki pomidorków i maliny. Całość polać ciepłym sosem malinowym.
    PS. Oczywiście w porze letniej wykorzystamy świeże szparagi i maliny. Jeżeli nie lubimy makreli doskonały będzie wędzony pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy