Wbrew pozorom nie ma tu dysharmonii smaków. Łagodne warzywa, wyrazista ryba i pikantny malinowy ciepły sos wspaniale współgrają. Nie jest to danie dla odważnych ,ale ciekawych.
Składniki:
250 g szpinaku
200 g szparagów ze słoika
2 makrele
1 cebula czerwona
250 g pomidorów koktajlowych
250 g malin
Ciepły malinowy sos z chilli.
125 g malin
1 łyżeczka sos chilli
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu malinowego lub winnego
sól, pieprz, cukier do smaku
Wędzona makrela w ciepłym malinowym sosie z chilli. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z liści szpinaku odciąć ogonki, wypłukać i osuszyć.
Z ryby zdjąć skórę, wyjąć kręgosłup , ości i podzielić mięso na kawałki.
Sos sałatkowy. W rondelku, na małym ogniu gotować wszystkie składniki sosu ,aż maliny się rozgotują. Zmiksować i doprawić do smaku.
Szpinak rozłożyć na talerzu ,na nim szparagi ze słoika, cienko pokrojoną cebulę, połówki pomidorków i maliny. Całość polać ciepłym sosem malinowym.
PS. Oczywiście w porze letniej wykorzystamy świeże szparagi i maliny. Jeżeli nie lubimy makreli doskonały będzie wędzony pstrąg
Komentarze